Deze maand stellen we graag ondernemers Hein en Paul Compier aan je voor. Het familiebedrijf waaraan zij de leiding geven bestaat inmiddels bijna 150 jaar. De eerste generatie van dit bedrijf werkte nog aan nationale monumenten zoals het Rijksmuseum in Amsterdam.
Naam: Hein Compier
Bedrijf: H.P. Compier & Zonen
Gevestigd: Amstelveen
Ondernemers sinds: 1996 (opgericht in 1868)
Medewerkers: 12 (en 2 commanditaire vennoten)
Website: www.compieraannemers.nl
Over het bedrijf?
Achter de oprichting in 1868(!) van aannemersbedrijf H.P. Compier & Zonen gaat een bijzonder verhaal schuil. Het was architect Pierre Cuypers (vooral bekend van het Rijksmuseumgebouw en het Centraal Station in Amsterdam) die met bouwploegen door het land trok om zijn ontwerpen te realiseren.
Wat wellicht niet iedereen weet is dat architect Cuypers in eerste instantie ontwerper was van kerken. Verspreid over Nederland zijn ongeveer 70 ontwerpen van zijn hand gebouwd. In het derde kwart van de 19e eeuw streek hij neer in Ouderkerk aan de Amstel voor de bouw van de Sint Urbanuskerk.
Centraal Station Amsterdam door architect Pierre Cuypers
Eén van zijn bouwlieden (Hein Compier, de betovergrootvader van Paul en Hein Compier) bleef achter en vestigde zich definitief in Ouderkerk aan de Amstel. Hij begon zijn eigen bouwonderneming en die is tot op de dag van vandaag binnen de familie is gebleven.
Wij spraken met Hein Compier ("junior"), die samen met zijn neef Paul verantwoordelijk is voor de dagelijkse leiding over het bedrijf. Zij vertolken de 5e generatie Compiers die actief zijn binnen de onderneming. Met veel plezier maken we je deelgenoot van deze ontmoeting.
Wat betekent het ondernemerschap voor jou?
Het ondernemerschap wist mij onverhoopt sneller te vinden dan ik had verwacht. Ik was 20 jaar geleden amper een jaar in dienst toen mijn vader kwam te overlijden. Zo was het de beurt aan Paul en mij om het stokje van hem over te nemen. Beiden waren we onervaren en ik had nog maar net – in de avonduren – mijn aannemersdiploma gehaald.
Achteraf kun je stellen dat er nooit een perfect moment is om te beginnen, maar indertijd werden we toch behoorlijk in het diepe gegooid. Ondanks deze vuurdoop hadden we toegang tot een goedgevulde opdrachtenportefeuille, kwalitatief hoogwaardige vakmensen en een sterk netwerk.
Tot op de dag van vandaag geniet ik erg van de uitdaging om ervoor te zorgen dat processen soepel verlopen. Er heerst een prettige cultuur binnen onze organisatie, die ook van toepassing is op de samenwerkingen met onze onderaannemers.
We staan voor elkaar klaar, schuwen niet de ruimte voor verbetering en plaatsen het resultaat altijd voorop. Ook vind ik het leuk om klanten te helpen bij het realiseren van hun wensen. Want los van het plannen, aansturen en controleren is het aannemersvak uiteindelijk ook een creatief beroep dat veel voldoening kan geven.
Wat zijn de belangrijkste trends en ontwikkelingen in jouw branche?
In vergelijking met mijn beginjaren zijn wet- en regelgeving flink aangescherpt. In de praktijk betekent dit dat je veel papier- en administratiewerk moet invullen. Hoewel wij staan voor veilig, verantwoord en milieubewust werken is dit een tijdrovende bezigheid. Het is zaak om deze verplichtingen zo goed mogelijk te stroomlijnen, zodat dit overige werkzaamheden en klantcontact minimaal in de weg staat.
Rijksmuseum Amsterdam door architect Pierre Cuypers
Met het oog op onze klanten is er de afgelopen jaren ook veel veranderd. Tegenwoordig doen veel mensen inspiratie op via tv-programma’s en websites. Dat is voor ons niet ongunstig aangezien het vaak tot opdrachten leidt. De verworven inspiratie is echter niet altijd veilig, toegestaan of haalbaar. Meestal kunnen we hier wel een mauw aan passen, maar het communicatieve element is hierdoor wel veel belangrijker geworden.
In mijn optiek is dat een gevolg van de crisis, hoewel men niet meer de hand op de knip houdt, is men wel kritischer bij het maken van afspraken.
Welke rol spelen online media binnen jouw branche?
Het grootste deel van onze opdrachten komt uit het netwerk. Onze lange bestaansgeschiedenis in combinatie met de sterke streekbinding maakt dat men ons goed weet te vinden. We richten ons dan ook vooral op Ouderkerk aan de Amstel en Amstelveen. In sommige gevallen doen we ook opdrachten in de regio Groot-Amsterdam.
Mensen weten ons vooral via mond-tot-mondreclame te vinden. We zijn uiteraard erg blij met deze sterke reputatie en daarin investeren we dan ook flink. We zijn overigens ook aangesloten bij BouwGarant [een soort verzekering, bijvoorbeeld voor wanneer de aannemer failliet gaat] maar hiervan wordt eigenlijk nooit gebruik gemaakt. Na het eerste contact met de klant weten we meestal al snel het vertrouwen te winnen.
We zijn ons ervan bewust dat een jongere generatie aannemers het internet – en de verschillende toepassingen – sterker inzet. Naast het opzetten van onze internetsite hebben wij hier echter nog niet zoveel prioriteit aan gegeven.
Wat zijn je zakelijke ambities voor het komende jaar?
Al een paar jaar bevinden we ons met het bedrijf op het punt dat we ‘niet willen groeien, maar wel beter willen worden’. Deze doelstelling werkt twee kanten op: zowel naar binnen als naar buiten. Dit betekent enerzijds dat we interne processen op kantoor willen verbeteren. Denk hierbij aan het administratieve stuk rondom wet- en regelgeving, of het bijtijds versturen van facturen.
Met onze aandacht bij de klant komt het weleens voor dat we een rekening laat versturen. Hoewel de klant hiervan geen last heeft, snijden we onszelf hiermee in de vingers. Anderzijds heeft het betrekking op het efficiënter plannen en functioneren op de werkplaats. Door manuren en onderaannemers beter in te plannen kunnen we niet alleen sneller – maar ook meer werk verrichten. Als we dit beter organiseren hoeven we minder achter de feiten aan te lopen, per saldo blijft er dan ook meer onder de streep over.
Met wie kun jij je zakelijke strategie bespreken?
De meeste zaken kunnen Paul en ik onderling bespreken. Het voordeel van onze gezamenlijke sprong in het diepe is dat we goed weten wat we aan elkaar hebben. We hebben hierin samen opgetrokken tijdens ons leerproces waardoor we nu sterk op elkaar zijn ingespeeld.
In het verleden wilden we nog weleens aankloppen bij mijn oom, die ook in de zaak heeft gezeten. Hoewel hij graag op de hoogte blijft is hij inmiddels ook een man op leeftijd die er al een tijdje uit is. We vinden het daarom niet prettig om hem teveel te belasten.
Geregeld mogen we ook graag zaken voorleggen aan onze contactpersonen bij Nieuwint & Van Beek. Zo vindt het dagelijks contact vooral plaats via Jolanda Veuger voor lopende zaken. Mochten het wat specifiekere zaken zijn over bijvoorbeeld de belastingen of bedrijfstechnische onderdelen, dan bespreken we dit met Rik van Beek
Heb je een essentiële tip voor een startende ondernemer?
Het ondernemerschap is niet een baan die je van ‘negen-tot-vijf’ hebt, het is belangrijk om je dit als starter goed te beseffen. Je moet vol overtuiging ervoor gaan en hier veel tijd, aandacht en energie in investeren. Het is zinvol om hierover na te denken vóórdat je aan de slag gaat. Past dit bij je? Zit het in je karakter? En word je hier gelukkig van?
Wij hadden het geluk dat er veel werk voor handen was. Deze luxe is uiteraard niet voor iedereen is weggelegd. Mocht dit voor jou niet het geval zijn, dan zal je de hort op moeten en kun je jezelf geen afwachtende houding permitteren. Dit betekent actief netwerken, snel voorstellen doen en vervolgens goed vinger aan de pols houden. Ik zie soms startende ondernemers voor wie dit – ondanks een uitgebreide voorbereiding – tegenvalt.
Elektrisch rijden is actueel en de overheid doet er alles aan om de consument te verleiden om over te stappen. Beter gezegd, de overheid doet er alles aan om de zakelijke rijder te laten overstappen.
Deze maand stellen we graag ondernemers Hein en Paul Compier aan je voor. Het familiebedrijf waaraan zij de leiding geven bestaat inmiddels bijna 150 jaar. De eerste generatie van dit bedrijf werkte nog aan nationale monumenten zoals het Rijksmuseum in Amsterdam.
Maandelijks stellen wij een relatie uit ons klantenbestand voor. Dit geeft een mooie inkijk in de klanten waarvoor wij actief zijn. Deze maand is het woord aan Hanneke Diephuis van SENSE Vastgoed uit Amsterdam.